Celebrity (Neff) - recenze pro Pevnost

02.02.2010 19:14

V 80. a 90. letech byl Neff bezpochyby nejvýznamnějším českým autorem sci-fi. Poslední dobou pilně pracuje na comebacku a knihy Tušení podrazu a Rock mého života napověděly, že se s ním stále musí počítat. Autor tvrdí, že si románem Celebrity vyzkoušel novou autorskou polohu – horor. Nejstrašidelnějším na této knize je Neffova podobizna na přebalu, zato Celebrity se blíží spíše kombinaci psychologického dramatu a komedie. Autor vypráví s nadhledem a humorem a exceluje ve vykreslování charakteru hlavních postav a jejich vzájemného konfliktu.

Známá česká herečka Veronika Sekera a její partner, spisovatel Karel Mareš, se ocitnou v hotelu plném celebrit světového formátu. Mají se stát aktéry podivné filmařské sešlosti, kolem které se točí více otázek než odpovědí. Dostali se do hotelu náhodou? Co to tady vlastně ten Tarantino natáčí? Jsou všechny události naplánované, nebo se chystá spíš krvavá reality show? Je Madonna pravá, nebo je to dublérka? Proč se z Jacka Nicholsona stalo ožralé hovado? Jde vůbec o natáčení, nebo jen o sraz tajné sekty? A co sakra dělá ta mrtvola ve skříni? Proč si Azzarri říká lidský řezník? Kanibalismus je námět pro film nebo tvrdá realita?

Neffův román je vulgární hned dvojím způsobem. Jednak jazykově, druhak samotné zobrazování smyšleného charakteru reálných lidí je spíše extenzí metod bulváru, než postmoderní montáží založenou na popkulturních odkazech. Přesto námět působí funkčně a neotřele. Střední třetina má bohužel velmi chudý děj, vše se stále motá kolem stejných otázek a mnoho pasáží se sobě podobá jako vejce vejci, takže splývají v jediný obraz. Neff je ovšem natolik obratný vypravěč, že mu ta hra na jednu strunu vychází. Kdyby někdo jiný napínal stejnou strunu takhle dlouho, jistě by praskla. Celebrity ale obsahují řadu výborných pasáží, až se zdá, že by Neff zabrnkal symfonii i na suchou špagetu. Inteligentní úvahy nad nezřejmostí reality a krizí identity navíc dodávají románu potřebný obsah, někdo by řekl poslání. A když už autorovi něco přijde příliš přitažené za vlasy, prostě to zdůrazní, aby čtenář nabyl dojmu, že zmiňovaná „vyprahlá mysl“ není jeho, ale jeho postav. Už teď má k vydání připravený další román podobného ladění, Rekvalifikační kurz, kromě toho připravuje novelu a dva romány ze svého Lunárního cyklu... s tím comebackem to myslí smrtelně vážně. Bezva.

Ondřej Neff: Celebrity
Obálka a ilustrace: Jiří Štamfest, Martin Zhouf
Vydal: Plus (Albatros Media), Praha 2009
287 stran, 329 Kč