Mistr písní (O.S. Card) - recenze pro Pevnost

12.05.2008 18:40

Dům písní adoptuje své chovance z dětského trhu a cvičí je na Pěvce, jimiž se stanou jen ti nejlepší. Pěvec je schopný předávat (i vnucovat) posluchačům emoce a myšlenky. Může je rozesmívat, chlácholit, zesílit jejich aktuální pocity nebo je zraňovat a ovládat. Přitom musí sám dodržovat přísné Sebeovládání. Toť hlavní motiv česky poprvé vydaného románu Mistr písní od Mistra sci-fi, O. S. Carda.

I kvalitní romány se někdy obejdou bez výrazného hlavního hrdiny, jiné na něm kompletně stojí, což je i tento případ. Ansset je předurčen pro roli dokonce nejlepšího Pěvce a vypravěč se od něho odtrhne jen zřídka. Máme tedy, podobně jako v jiných slavných Cardových dílech, možnost sledovat vývoj charakteru zázračně nadaného dítěte.

Autor se vůbec nebál přitlačit na emocionální stránku vyprávění, proto je román určený hlavně vnímavějším a citlivějším. Naopak se sci-fi reáliemi zachází jaksi bez zájmu, techniku téměř vynechává a nenajdeme tu ani akční scény. Příběh a jeho ztvárnění je ovšem natolik strhující, že by kniha mohla zaujmout každého. Card si vyhrál s city, myšlenkami, atmosférou a nápady, ale stejně vás drží nejvíce právě hlavní hrdina.

Ansset je zpočátku dosti nejasná figura, o které dlouho nevíte, co si myslet. Všechny jeho klady jsou vyváženy neřestmi. Už jako dítě směřuje ke zneužívání svého daru a nucené Sebeovládání v něm zabíjí jeho vlastní lásku. Lidé se ho buď bojí, nebo ho nechápou. To je dosti nevýhodná pozice pro někoho, kdo se má stát nejen nejlepším Pěvcem vůbec, ale také osobním Pěvcem císaře Mikala, sídlícího na matičce Zemi. Román sleduje nejdůležitější okamžiky Anssetova života, které byly ovlivněny jen hrstkou důležitých osobností, s nimiž vede promyšlené psychologické hry. Kromě jeho učitelky Esste a zmíněného císaře třeba dívka Kya-Kya, jež v mystikou prodchnutém Domě písní neuspěla a musela si hledat jiné vzdělání. Na jednu stranu je Ansset všechno, ale bez těch správných lidí by nebyl ničím.

Kontroverzně podaná společnost budoucnosti přidává knize na poutavosti také. Polygamie a dokonce zneužívání dětí jsou zde zmiňovány jako něco běžného, to vše je naštěstí vyváženo pro naši společnost důležitými fenomény, jako je důraz na rodinu. Tenhle psychologický román zaručeně připraví přemýšlivým čtenářům dostatek materiálu na hloubání o důležitostech v počínání lidí a lidstva.

O.S. Card: Mistr písní
Překlad: Alena Švomová
Obálka: Alois Křesala
Vydal: Laser-books, Plzeň 2007
400 stran, 239 Kč


Publikováno v časopise Pevnost 12/2007

Diskusní téma: Mistr písní (O.S. Card) - recenze pro Pevnost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek