Čaroděj Zeměmoří (U.K. LeGuinová) - recenze románu

12.06.2008 01:31

Románových cyklů, ve kterých vyrůstá v mocného kouzelníka zprvu naivní vesnický chlapec, známe i u nás desítky. Takový je i cyklus o Zeměmoří Ursuly Le Guinové, zatím čítající pět románů a jednu sbírku povídek, jenž je i přes své stáří stále vynikající volbou nejen pro fanoušky fantasy literatury. První kniha, Čaroděj Zeměmoří, vznikla již v roce 1968, tedy dlouho před největším boomem americké fantasy v osmdesátých letech.

Na první pohled upozorní cyklus na svou jedinečnost malým počtem stran. Zatímco se dnes obdobné série vyznačují klidně tisícistránkovými díly, Čaroděj Zeměmoří má s bídou dvě stě stránek. Ale rozhodně neobsahuje méně, než knihy stejného žánru. Spíše naopak. Vypravěčský styl již tehdy zkušené spisovatelky je totiž velice stručný, což opravdu u fantasy běžné nebývá. Každá pasáž knihy má své opodstatnění, každá má co říci, každá je výstižným symbolem starých lidských pravd. Le Guinová jako by se snažila vlastním spojitým příběhem převyprávět všechna rčení, veškerou tradovanou lidskou moudrost a všechny výstižné body lidské psychiky a komunikace. Příkladem budiž samotné téma, které se prolíná celým cyklem. Totiž že každý čaroděj může vládnout svou mocí pouze v případě, že umí věci a postavy pojmenovat jejich „pravými jmény“. Čarodějové se proto učí těmto „pravým jménům“ a sami své pravé jméno úzkostlivě tají. Není potřeba, aby byl čtenář nějak příliš přemýšlivý, aby pod tímhle čarodějnickým systémem viděl to staré známé pojmenovávání věcí pravými jmény, které neplatí jenom u čarodějů v Zeměmoří, ale i v naší společnosti.

Hlavní hrdina, čaroděj Ged, je chlapec, zprvu vzpurný, pyšný a domýšlivý, ale poté, co na svou pýchu doplatí, nastane v jeho psychice radikální zlom. A právě v psychologii hlavního hrdiny vidíme další z neoddiskutovatelných schopností legendární spisovatelky. Její přístup se však od většiny fantasy spisovatelek liší. Bývá jen málokdy porušovaným pravidlem, že se ženské autorky až příliš „babrají“ v psychice postav, aniž by tím přinášely do knihy zásadnější nové motivy – jejich charakterizace postav je prostě obšírná a zabírá mnoho stran. Le Guinová si však vystačí buď s letmými náznaky, anebo mluví přímo, jednoduše a výstižně.

Autorka má zacíleno jen a pouze na Geda – všichni ostatní mají jen epizodní role, ač někteří Gedovy cesty ovlivňují velice. Obdobné knihy o mladých čarodějích hodně těží i z interakce hlavního hrdiny se svými vrstevníky a i když i v tomto románu, konkrétně na kouzelnické škole, tyto vztahy najdeme, jsou hodně upozaděny a působí pouze jako motivační prvek k onomu průseru, který Geda navždy změní.

Pokud máte v oblibě tradiční americkou školu epické fantasy, Čaroděj Zeměmoří by vás se svým mořským světem plným čarodějů, draků i obyčejných lidských příběhů měl plně zaujmout. Ale musíte počítat s tím, že se dozvíte jen to nejnutnější. I když je výstižnost knihy její pozitivum, mohla by být její stručnost hlavním a pravděpodobně jediným důvodem k případné nespokojenosti. Gedova mladá léta v těch několika kapitolách prosvištíte, ani nemrknete.

Čaroděj Zeměmoří - Le Guin Ursula Kroeber
Nakladatel: Triton
Překladatel: Petr Kotrle
Obálka: Milan Fibiger
Redakce: Helena Šebestová
Rok vydání: 2003
Počet stran: 206
Cena: 139,- Kč


Psáno pro mag. Fantasy Planet

Diskusní téma: Čaroděj Zeměmoří (U.K. LeGuinová) - recenze románu

Tremendous discounts, arouse your website up and event at a common consequence!

BryanPerse 07.04.2024
Hello! Crazy discounts, hurry up!
We are Drop Dead Studio and our goal is to help companies achieve impressive sales results through automated marketing.
I. [b]We sell fresh databases for GSA Search Engine Ranker.[/b]
• The databases are updated monthly through 24/7 parsing and by connecting purchased databases from other sources.
• You have the option to purchase a one-time fresh database or pay for a lifetime subscription for updates.
[i][b]ATTENTION![/b][/i] 40% discount only until 04/10/2024!
When applying, please indicate the promotional code [i][b]DD40%[/b][/i] in telegram: [i][b]@DropDeadStudio[/b]![/i]

II. [b]We sell fresh databases for XRumer 19.0.18 — 23.0.3 StrongAI.[/b]
• The databases are also updated monthly through 24/7 parsing and by connecting purchased databases from other sources.
• You have the option to purchase a one-time fresh database or subscribe for lifetime updates.
[i][b]ATTENTION![/b][/i] 40% discount only until 04/10/2024!
When applying, please indicate the promotional code [i][b]DD40%[/b][/i] in telegram: [i][b]@DropDeadStudio[/b][/i]!

III. [b]We sell our own premium databases for XRumer 19.0.18 — 23.0.3 StrongAI.[/b]
• The databases are updated monthly and compiled by us through selection of all databases + including fresh ones specifically for active links, or in the case of contact forms, those links where your advertisement will be sent to the website owner.
[i][b]ATTENTION![/b][/i] 40% discount only until 04/10/2024!
When applying, please indicate the promotional code [i][b]DD40%[/b][/i] in telegram: [i][b]@DropDeadStudio[/b][/i]!

IV. [b]We are selling the remaining activation keys for GSA Search Engine Ranker.[/b]
• The activation keys are still available with us from the closed department that used this software, as we have fully transitioned to XRumer.
[i][b]ATTENTION![/b][/i] 2 keys left for sale activation key for GSA Search Engine Ranker with a 50% discount! Write to us in telegram: [i][b]@DropDeadStudio[/b][/i]!

V. [b]We can also help you choose and configure servers and virtual machines.[/b]
• We have 7 XRumer licenses running simultaneously 24/7, and we can also assist with setting up XRumer and Xevil.

Přidat nový příspěvek