Film Strážci - psáno pro Pevnost

20.01.2010 19:00

Filozoficko-politicko-psychologické drama s kostýmovanými superhrdiny? To není vtip. Ví to každý, kdo četl grafický román Alana Moora Strážci (Watchmen), a teď i ten, kdo zajde na filmovou adaptaci od Zacka Snydera (300: Bitva u Thermopyl).

Asi málokdo předpokládal, jak úzkostlivě se budou filmaři držet originálu. Scénář komiksu pouze překlopili do filmového scénáře. Zachovali složitou dějovou strukturu, která příběh nevypráví chronologicky, a nevynechali ani některé dějové odbočky dotvářející pozadí. Pro originálem nedotčené diváky bude náročné vyznat se ve všech těch motivech, dlouhých vzpomínkových sekvencích a částečně skrytých návaznostech.

Strážci jsou hlavně konverzační drama, pohrávající si s celou řadou myšlenek týkajících se současných filozofických otázek. Přestože vyprávějí o alternativním světě, významně reflektují politický a společenský vývoj Ameriky šedesátých až osmdesátých let minulého století. Dialogy jsou ovšem prokládány atmosférickými videoklipy, ve kterých režisér doslova exceluje. Staré hudební šlágry, kamera, moderní střih a efekty vytvářejí přitažlivé sekvence plné hutné atmosféry. Pár přehledně natočených bitek se zase chlubí poutavou choreografií. Vše šlape do puntíku a je navíc úchvatně stylizované.

Ale ve výsledku je bohužel film poněkud monotónní. Absence postupné gradace způsobí i nedostatečné vyvrcholení, jakkoli jsou závěrečné scény podnětné a podstatné. Herecké výkony jsou průměrné, přestože scénář nabízí možnost se na postavách doslova vyřádit. Kostýmovaní hrdinové totiž nejsou žádní Supermanové nebo Spider-Mani, ale zákeřní, psychopatičtí prospěcháři, kteří místo světa stráží spíš vlastní zájmy.

Jakkoli jsou dobrodružné prvky vedlejší, jen ty se podařilo Snyderovi dotáhnout na maximum. Zbytek je jen papírem šustící Moore. Jednotlivé pasáže jsou prostě skvělé, ale celek... utek. Nic to nemění ani na důkazu, že komiksoví hrdinové nemusejí nutně figurovat jen v bezhlavých akčňácích, ani na tom, že spousta myšlenek a vychytaných vizuálů stojí za návštěvu kina.

I přes výhrady patří filmoví Strážci mezi to nejlepší, co do našich kin v roce 2009 dorazilo.

80%

Strážci (The Watchmen), režie Zack Snyder, USA 2009