Muž z vysokého zámku (P.K. Dick) - recenze pro Aktualne.cz

12.05.2008 19:30

Jak blízko mělo ve skutečnosti Německo k cestě na Mars nechám na domněnkách historiků, zato v románu jedné z nejvýznamnějších osobností science fiction, P.K. Dicka, se roztáhlo takřka po celé planetě a směřovalo k dalším. Stačilo k tomu „málo“. Aby Hitler druhou světovou válku vyhrál. Muž z vysokého zámku, tak zní titul této velice oblíbené knihy, se odehrává v Americe let šedesátých, kdy Spojené státy úpěly pod nadvládou vítězných mocností Osy.
Spisovatel předkládá velice podnětnou vizi možného vývoje naší historie, kdyby se jen několik málo událostí přihodilo jinak. Alternativní svět vykreslený v Muži z vysokého zámku je uvěřitelný a funkční. I přes svou detailnost a poutavost však zdaleka není jedinou pozitivní devizou románu.

Pro Philipa Kindreda Dicka (1928 - 1982), jenž napsal více než padesát kratších románů a desítky povídek, je typickým tématem relativnost reality. Je skutečnost opravdu taková, jakou ji vnímáme? Nebo je shůry zjevenou pravdou, na níž mohou lidé pohlížet z různých úhlů? Takových otázek i úspěšných pokusů o jejich dešifrování najdeme v jeho díle pohustu. V jejich světle pak není Muž z vysokého zámku jen tak nějakou alternativní historií (v době napsání alternativní současností), ale populárním románem s filozofickým podtextem.

Jádro textu tvoří příběh spíše obyčejných lidí, jejichž charakter a činy hlavní myšlenky románu dokonale ilustrují. Najdeme zde řadu úvah vycházejících jak z nastíněné politické situace, tak z obvyklé lidské povahy. Židé v Americe tají svůj původ z obavy před koncentračním táborem v New Yorku, mnozí yenkees objevují taje asijského taoismu a Knihy proměn I-ťing, Robert Childan je zase zapáleným sběratelem amerických starožitností a pravým patriotem, který svou lásku ke Strýčku Samovi nedává najevo tak vlezle jako hollywoodské spektákly… A hned tu máme dostatek stavebních kamenů pro úvahy o významu vlastní identity, důležitosti poznání zcela odlišného přístupu k životu nebo snadné smyvatelnosti rozdílů mezi originálem a kopií.

Dick si s námi hraje

Dalším z obvyklých rysů autorovy tvorby je jeho postmodernistická hra se čtenářem. Nehraje se s námi jako kočka s myší, ale zve nás k přátelské šachové partii, z níž nemá být hlavním požitkem vítězství jedné strany, ale samotné potěšení z dobře strávené zábavy. Děj je obohacený třeba rozhovory o fiktivním románu „Kobylka dolehla ztěžka“, který je Mužem z vysokého zámku naruby. Popisuje totiž svět, ve kterém válku nevyhrála Osa, ale Spojenci. Přesto nejde o naši realitu. Stejně neobvyklé (v roce 1962 určitě) je i vstup spisovatele samotného do příběhu jeho vlastních postav.

Kniha obsahuje čtivý a zábavný příběh se snadno uchopitelným dějem. Mnohé však autor nechává nedořečené a dává čtenáři příležitost pohrávat si s myšlenkami, s nimiž navíc jako autor beletrie téměř až plýtvá. Na slabých 250 stránkách zde nalezneme více než v celoživotním díle leckterého renomovaného pisálka. Na druhou stranu se sluší upozornit, že se Dick dokolečka věnoval velice podobným námětům a myšlenkám, takže co se mu nezdařilo bezvadně v jednom románu, to dovedl k dokonalosti v jiném. A z toho zajisté těží i Muž z vysokého zámku.

Tato a další slavné knihy P.K. Dicka vycházejí v příkladné péči nakladatelství Argo. Ještě před publikováním této recenze našel své místo v knihkupectvích nový román - Převtělení Timothyho Archera, což je pokračování asi nejosobitějšího a zároveň nejosobnějšího Dickova románu Valis. Všechny zmíněné tituly včetně dnes recenzovaného výborně přeložil Robert Tschorn, který se v poslední době věnuje nejvíce právě Dickovým vizím.

P.K. Dick: Muž z vysokého zámku. Přeložil Robert Tschorn. Obálka Pavel Růt. Praha, Argo 2007. 248 stran, 238,- Kč.

Publikováno v magazínu Aktualne.cz, 2007

Diskusní téma: Muž z vysokého zámku (P.K. Dick) - recenze pro Aktualne.cz

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek