Sedmý syn (Orson Scott Card) - recenze pro Pevnost

16.06.2009 23:50

Některé kvalitní knihy mají prostě smůlu a z nějakého neznámého důvodu se špatně prodávají. Možná za to můžou temné magické síly. Nakladatelství Laser-books se jedno takové prokletí rozhodlo zlomit a vydalo znovu knihu Sedmý syn, první díl ságy o Alvinu Tvůrci. Přejme novému vydání lepší osud, však je taky proč. Kniha, potažmo celá série, patří mezi to nejlepší, co kdy napsal oblíbený a uznávaný O.S. Card.

Začátek devatenáctého století je na americké půdě ve znamení vysokého přílivu přistěhovalců ze starého kontinentu. Jejich vztahy s indiány nejsou vždy idylické, přesto mají rudí v rámci USA svůj vlastní stát. Kromě dobrodruhů se přes oceán vydávají psanci, ale také lidé nadaní nadpřirozenými schopnostmi. Ani pro ně už není v upjaté křesťanské Evropě místo. Jenže církev se snaží potírat projevy přírodní magie i v Novém světě. Také rodina mlynáře je drobnými nadpřirozenými schopnostmi nadaná, a tak není divu, že se stává trnem v oku místnímu knězi, oddanému pánbíčkáři a horlivému vymítači ďábla. Legenda praví, že sedmý syn sedmého syna se narodí s obzvlášť silnou schopností. Pověra se ukáže pravdivou, když se mlynářovi narodí syn Alvin, jenž si vyslouží přídomek Tvůrce, protože se umí ponořit do jádra věcí a změnit je. V první knize cyklu sledujeme jeho dětství, zvláště pak období, kdy na mlynářově statku tráví čas potulný vypravěč a básník William Blake. S jeho pomocí dokáže Alvin pochopit vlastní moc i následnou tíhu zodpovědnosti. Tvůrce se už jako dítě zaváže slibem, že bude bojovat proti všudypřítomnému Ničiteli.

Alternativní svět je pojatý s velkou invencí, ale je pravda, že skryté souvislosti odhalí jen ten, kdo dobře zná historii Spojených států. Ostatním aspoň trochu pomůže A. Sapkowski ve svém doslovu. Cardův Nový svět je možná příliš utopický, ale silnou protiváhou je zobrazovaná tvrdá realita tehdejšího života. Díky tomu, že autor píše realisticky, zahaluje také pohádkovou podstatu příběhu. Série je sice určena spíše mladším čtenářům, ale i dospělý si zde najde své. Děj je podaný bravurně - má spád a napětí, akci střídají myšlenkově bohaté rozvahy a nechybí ani sympatičtí hrdinové.

Sedmý syn je možná tradiční fantasy o nadaném chlapci, ale kvůli Cardovým nápadům, trefným úvahám a skvělému vypravěčství by román neměl minout čtenáře všech věkových kategorií.

Orson Scott Card: Sedmý syn
Překlad: Petr Kotrle
Obálka: Mark G. Harrison
Vydal: Laser-books, Plzeň 2009

80%

Diskusní téma: Sedmý syn (Orson Scott Card) - recenze pro Pevnost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek