Souhrn novinek z poslední doby

18.01.2009 00:30

Antologie

Čas psanců v nové podobě vyrazil do boje o čtenářskou přízeň v říjnu 2008. Náklad byl relativně malý vzhledem k tomu, že jde o druhé, ač upravené vydání. Kniha se dle mého názoru vydařila a doufám, že se bude lidem líbit. Dostalo se ke mě několik pozitivních reakcí, za které děkuji.

Na květen letošního roku připravuji antologii Memento Mori. Bude poněkud tenčí, než byvá u mých knih zvykem. Bude mít zřejmě jen cca 300 stran, ale zato jsem si dal záležet s výběrem natolik, že kniha podle mě nebude obsahovat jediný průměrný příspěvěk (natož podprůměrný). Zatím stále čekám na povídku Leonarda Medka, který se však již blíží k závěru. Doufám, že jeho povídku nebudu muset odmítnout, ale věřím, že tento zkušený spisovatel se se svým textem popere úspěšně. Zbylých šest povídek má již hotovou redakci a většina z nich i korektury. Jana Šouflová také není s ilustracemi pozadu. Proto si myslím, že květnový termín vydání je zcela realistický.

Na letošní září připravuji antologii Hvězdy české sci-fi. Tři novely jsou odevzdané, přijaté a probíhá redakce. Zbylé dvě, na které ještě čekám, jsou velmi blízko k dokončení a velmi se na ně těším. Přemýšlel jsem, že bych ještě přizval šestého autora - Františka Novotného a jeho ságu Valhala -, ale nakonec jsem si to rozmyslel. Tuto trilogii totiž považuji spíše za fantasy než sci-fi a budu-li v budoucnu připravovat druhý svazek Legend české fantasy, budu usilovat o zařazení novely o Valhale sem. Zda tuto knihu budu realizovat, jsem se ale ještě definitivně nerozhodl. A určitě by to nebylo v nejbližších dvou letech.

Kromě toho ještě spolupracuji na rozsáhlejším projektu pro nakladatelství Triton. Detaily zatím nebudu sdělovat, ale můžu prozradit, že půjde o mezinárodní antologii. Vyjít by měla v roce 2010. Ve stejném roce jako další kniha z cyklu Fantastická historie, kam bude spadat i Memento Mori.

 

Nová sekce Žambersko

Založil jsem zde novou stránku Žambersko, kde se budu věnovat problematice Žamberka a jeho okolí. Budu zde publikovat různé nápady a podněty z velké šíře témat - kultura, doprava, urbanismus a další. Upozorňuji, že vše budou mé laické názory, ale budou se opírat o reálné potřeby obyvatel žamberska a budou podloženy konkrétními daty (územní plány, požadavky obyvatel...) v co možná nejvyšší míře. Možná je to zcela zbytečná práce, možná ne. Ale myslím, že jako Žamberák, který se o své město aktivně zajímá, mohu přispět do veřejné diskuze novými nápady. Třeba se toho někdo chytne a bude moje návrhy podporovat, třeba ne. To už na mě nezáleží.

UPDATE - červen 2009 - sekci jsem dočasně stáhl. Alespoň do té doby, dokud nenapíšu více článků na toto téma, aby měla sekce větší smysl. :)

 

Další projekty

Dále pokračuji v psaní pro Pevnost a své recenze se zpožděním publikuji také zde v sekci Blog. Aktuálně nepřispívám do jiného časopisu. Ne že bych neměl příležitost, ale tento půlrok se budu ve zvýšené míře věnovat škole, kde bych chtěl dokončit Studia nových médií. To je pro mě teď absolutní prioritou, ale také vím, že se to nijak nepromítne do mé práce na antologiích.

 

 

Diskusní téma: Souhrn novinek z poslední doby

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek