Tajná válka (Brian Michael Bendis) - recenze pro Pevnost

16.06.2009 23:48

Zdá se, že komiks se v našich končinách přece jenom ujal. Stačí porovnat trh před deseti lety s loňskou produkcí. Kvantitativní rozdíl je opravdu obrovský. V posledních letech se ovšem objevuje stále více komiksů, které rozhodně nemají se sci-fi nebo fantasy nic společného. Ale ani tyto žánry neskomírají a kupodivu se tu daří i klasickým americkým superhrdinským akčňákům.

Na sklonku loňského roku vydalo nakladatelství Crew Tajnou válku, která v roce 2004 vzešla z bohaté stáje Marvelu. Autorem scénáře je současná hvězda Brian Michael Bendis, jehož typický rukopis si teď můžeme oblíbit i v české mutaci. Vyznačuje se hlavně velmi živými a zábavnými dialogy, které superhrdinům dodávají patřičnou míru lidskosti. Bendis je sice hodně užvaněný (obzvlášť když mluví ústy upovídaného Spider-Mana), zato dovede bublinami vykouzlit skvělou atmosféru.

Příběh Tajné války je úděsně primitivní. Nick Fury „před rokem“ pozval na tajnou, politicky motivovanou misi Spider-Mana, Kapitána Ameriku, Daredevila, Luka Cage i Wolverina, jenže teprve zpětné odkrývání této události může těmto hrdinům osvětlit, co se vlastně stalo a do čeho se to tenkrát namočili. Současnost je o dost jasnější... ozářená plameny a výbuchy doprovázejícími mohutné bitvy s celou armádou superpadouchů. Bendis naprosto ctí žánr a ustálené charaktery. Postupným odkrýváním minulosti napíná čtenáře, čímž se mu zdárně daří zakrývat minimální nápaditost děje.

Vedle skvělých dialogů posouvá komiks nad průměr také excelentní malba Gabriela Dell’Otta. I on se drží v realistických intencích superhrdinské kresby, avšak jeho stylizace je naprosto dechberoucí. Vedle jeho moderního rukopisu je Alex Ross (Zázraky, Království tvé) pouhým dělníkem obrazu.
Samotný komiks zabírá jen polovinu stran. Doplňuje ho obří hromada různých, převážně textových dodatků, mezi nimiž najdeme i obsáhlé album hrdinů i padouchů, z nichž někteří v příběhu ani nevystupují. Možná je to šikovné pro lepší seznámení se světem Marvelu, jenže pro Tajnou válku jsou to veskrze nepodstatné doplňky, které pouze vyhánějí počet stran (čili cenu).

Pokud v loňské komiksové produkci hledáte nějaký zábavný, výborně napsaný akční komiks plný bitev, jenž je navíc velmi efektně namalovaný, víte, kde hledat.

Brian Michael Bendis, Gabriele Dell’Otto: Tajná válka
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Gabriele Dell’Otto
Vydal: Crew, Praha 2008
246 stran, 699 Kč


70%

Diskusní téma: Tajná válka (Brian Michael Bendis) - recenze pro Pevnost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek