Tkalci Saramyrští (Chris Wooding) - recenze pro Pevnost

12.05.2008 19:26

Chrisi Woodingovi ještě není ani třicet a už má za sebou deset románů převážně pro mládež. Pak se ale trilogií Utkaná cesta vrhnul i do fantastiky pro dospělé(/ejší) a slavil úspěch. Wooding je talentovaný autor a už si stačil výborně osvojit spisovatelské řemeslo. Je „vypsaný“ a zvládá toho s jazykem opravdu hodně. Velkým kladem románu je čtivost, napínavost a také to, že se autorovi podařilo uchopit tradiční epickou fantasy za jiný cíp a napsat knihu, po které může bezpečně sáhnout jak milovník tradiční fantasy, tak i ten, kdo vyhledává nezvyklé kousky vymykající se stereotypu.

Příběh je zabydlen spoustou postav, z nichž dvě, obě ženy, můžeme považovat za hlavní. Dějová linie dívky Kaiku je akčnější, chvílemi hororová. Kaiku po útoku démonů přišla o domov a na útěku začíná přicházet na kloub podivným událostem v saramyrské říši; zdaleka největší překvapení však odhaluje v sobě samé. Druhá linie sleduje saramyrskou císařovnu Anais. Díky ní se vrchovatě dostane na politiku a intrikaření. Obě linie se výborně doplňují, a tak máme možnost hledět na Saramyr z opačných úhlů. Výsledkem je komplexní propletenec událostí, postav a informací, které vedou ke strhujícímu závěru.

A zápletka? Výsostné postavení na šlechtických dvorech rozlehlého Saramyru zaujímají Tkalci. Vychází najevo, že právě na nich závisí osud říše. Jsou kryti magickou maskou, která jim dává netušené schopnosti, ale zároveň je ničí a odlidšťuje. Jejich úkolem je také likvidovat novorozence s magickým talentem, Anomály. Jenže Kaiku i mladá dcera císařovny jejich pozornosti unikly. Sílí hlasy za odstranění amorálních Tkalců a umožnění života Anomálům. Schyluje se k rozvratu říše a pádu současných hodnot.

Wooding je chytrý autor. Ví, jak čtivě naservírovat i složitější téma, vykreslit životné charaktery a rozdýchat fiktivní orientální říši. Právě Saramyr je další devizou, jíž se jen tak nějaká fantasy chlubit nemůže. Wooding nemá zapotřebí napodobovat Tolkiena a přesto je schopen vytvořit autentický svět. Chápeme jeho pravidla, ale zároveň cítíme tamní trávu, jak nás šimrá na kotnících. Na vrub autorovi (nebo americkému redaktorovi?) můžeme připsat snad jen nadbytečné opakovaní podobných vysvětlivek (např. funkce masek je popsána snad pětkrát a téměř identicky).
Tkalci saramyrští mají potenciál poskytnout každému čtenáři fantasy to, co hledá.

Chris Wooding: Tkalci saramyrští
Překlad: Aleš Drobek
Obálka: Aleš Horák
Vydal: Triton, Praha 2006
411 stran, 289 Kč

Publikováno v časopise Pevnost 1/2007

Diskusní téma: Tkalci Saramyrští (Chris Wooding) - recenze pro Pevnost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek